Vekkulan historia

 

 

Vekkulan kylä on vanhaa torpparialuetta. Vanhimmat torpat on perustettu vuonna 1736 (Palvian koski eli Palvia ja Palvian mäki eli Rympsylä.) Torppien itsenäistyttyä kyläläiset kasvattivat karjaa ja talvisin miehet kävivät metsätöissä. Parhaimmillaan kylällä oli koulu ja kolme kauppaa; Punalassa, Vekkulan Osuuskauppa ja Oksalan kauppa. Sen lisäksi kylällä kulki kulkukauppiaita mm. Piippu-Elsa, joka kauppasi paperikukkia, nappeja, neuloja yms. Häntä-Lyyti keräsi tyttärensä Kirstin kanssa lehmän ja hevosen jouhia harja-aineeksi, sekä metsästä käpyjä. Kylällä oli oma suutari, kellonkorjaaja, hieroja, teurastajia, tietäjä, verenpysäyttäjä, ja kyläompelija.

Vekkulan tuote josta se on tullut kuuluisaksi aina Amerikkaa myöten on kolmasti kirkastettu, hyvälaatuinen Vekkulan Vaalea, eli pontikka. Kylä ei sillä paljon rikastunut, mutta miehet keittelivät sitä kotitarpeeksi.

Kylällä oli kaksi pienviljelijä yhdistystä. Ala-Vekkulan yhdistyksellä oli Kytökallion tanssilava, jossa kävivät sen aikaiset kuuluisuudet esiintymässä. Ala– ja ylä– Vekkulassa olivat omat lähetys– ja diakoniapiirit. Kylällä toimi myös työväenyhdistys. Vapaaehtoinen talkootyövoima väheni vähitellen, koska se tuli liian raskaaksi. Lopulta myös Kytökallion tarina loppui ja pikkuhiljaa muukin toiminta. Jäljelle jäi Vekkulan Riistaseura, joka toimii edelleen aktiivisesti. Seura pitää metsästyksen lomassa peijaiset ja pilkkikisat . Keväällä 2000 Vekkulan kyläläiset päättivät perustaa perinneyhdistyksen. Tarkoituksena on kerätä Vekkulan historia kirjaksi. Vuonna 2001 yhdistyksen nimi päätettiin vaihtaa Vekkulan kyläyhdistys ry:ksi.

              

 

  Lisää  Vekkulan historiaa löydät MUSEO24-sivuilta

sekä Vekkulan kuvapankista

 

 

Aloitus sivu

Vekkulan tapahtumia    2001-2009

Vekkulan kuvapankki

Ajankohtaista (facebook

Vekkulan riistaseura

 Vekkulan historiaa lyhyesti

     Vekkulan tapahtumia       2010-

Missä Vekkula sijaitsee?

Vekkulan vanhat Valmetit

Linkkejä muille sivuille

 Vekkula  kylä korven kätkössä

100 Vuotta Vekkulassa  video

Myytävät tuotteet

Vuokrattavat tuotteet

Yhteystiedot

 

     

 

 

 

 

© Vekkulan kyläyhdistys ry