Vekkula

kylä korven kätkössä

Metsätorppareiden tarina Jämsän Vekkulasta.

Vekkulan kylä sijaitsee Jämsän pohjoisosissa, metsässä. Se on pitäjän vanhojen kantatilojen ja kartanoiden entistä takamaata, jonne lähinnä 1800-luvulla, siis aika myöhään, nousi 80 metsätorpan asutus.

 

Vekkulasta käytiin vuokratöiden, taksvärkin, teossa jopa 30 km:n päässä isäntien pelloilla, raivattiin metsään omat pikkupellot, joista otettiin perheelle ruoka ja eläimille rehu. Raha saatiin 100 vuoden ajan metsäajoista: Vekkulassa oli joka mökissä hevonen, se oli torpparin ja myöhemmän itsenäisen pikkutilallisen tuki ja turva.

 

Vekkulan tarina on suomalaisen pientilallisen kovan työn teon tarina. Hänen ja hänen hevosensa varassa suomalainen metsäteollisuus sai 100 vuoden ajan edullisesti puunsa metsästä pois. Se on myös kertomus yhteistyöstä, jolla pikkutilat saatiin kukoistamaan.

 

Kirjan on kirjoittanut toimittaja Jaakko Luoma, taittanut ja kuvat kerännyt Vekkulan kyläyhdistyksen pj. Matti Salminen.

 

                     

     

Kirjassa on 236 sivua. Sitä on myynnissä suoraan kyläyhdistykseltä . Kirjan painosmäärä on 635 kpl. Kirjan on loppuunmyyty.

 

Aloitus sivu

Vekkulan tapahtumia    2001-2009

Vekkulan kuvapankki

Ajankohtaista (facebook)

Vekkulan riistaseura

 Vekkulan historiaa lyhyesti

     Vekkulan tapahtumia       2010-

Missä Vekkula sijaitsee?

Vekkulan vanhat Valmetit

Linkkejä muille sivuille

  Vekkula  kylä korven kätkössä

100 Vuotta Vekkulassa  video

Myytävät tuotteet

Vuokrattavat tuotteet

Yhteystiedot

© Vekkulan kyläyhdistys ry