Mehtäviinaa ja vallesmannin kiharaa

pontikanhuuruisia tarinoita Jämsän salomailta

Päivi Ketolaisen kirja on ”vakavasta” aiheestaan huolimatta paikoittain todella hilpeää luettavaa. Varsinkin nykypäivänä, kun pontikankeitto ei enää ole kovinkaan moraalittomaksi tuomittua, ovat tarinat entisajan salapolttajista mehukkaita ja kertojat, jotka uskaltavat avoimesti ilmiantaa itsensä, varsinaisia juttumaakareita. Ihan mukava kirja yhdestä suomalaisen kulttuurin erityisilmiöstä, joka jokaiselle ainakin vähän varttuneemmalle on ainakin kuulopuheilta tuttu.

Jaakko Luoma tarkentaa teoksen kertomuksia tarjoamalla muistikuvia ja dokumentteja Vekkulan kylän elämästä ja siitä, miten sen elämään viinanpoltto ja salakauppa liittyi. Hänen tekstinsä perustuu pitkälti haastatteluihin ja luvut Metsäviinan villi valtakunta ja Tukkitie ja pontikkatehdas täydentävät hyvin Päivi Ketolaisen perustekstiä.

Lassi Saressalo

koko arvostelun voit lukea täältä.

 

 

Käynnistimme Vekkulassa pari vuotta sitten hankkeen hienon pontikkaperinteemme tallentamiseksi ja julkaisimme 2020 Jämsän kylien keittotarinoista kirjan ”Mehtäviinaa ja vallesmannin kiharaa” (toim. Päivi Ketolainen).

 Moni Korpilahden kylistä otti yhteyttä ja vetosi, että kyllä meilläkin on osattu, joten pidimme tarinailtoja ja keräsimme pitäjän pohjoisten metsäkylien muisteluista koosteen, jonka kirjoitti toimittaja Jaakko Luoma.

 Ole hyvä! Tästä voit ladata

”Korpilahdella kirkastuvaa” -PDF:n joka vie Sinut Hirvimäen, Moksin ym. kylien pontikkapannujen ja -tarinoiden äärelle!

 

 

 

 

 

Aloitus sivu

Vekkulan tapahtumia    2001-2009

Vekkulan kylä-albumi

 Ajankohtaista (facebook)

Vekkulan riistaseura

 Vekkulan historiaa lyhyesti

     Vekkulan tapahtumia       2010-

Missä Vekkula sijaitsee?

Vekkulan vanhat Valmetit

Linkkejä muille sivuille

 Vekkula   kylä korven kätkössä

100 Vuotta Vekkulassa  video

Myytävät tuotteet

Vuokrattavat tuotteet

Yhteystiedot

Mehtäviinaa ja vallesmannin kiharaa

     Metsätorpanmaa